Wojtek-gastronomicznie

 Napewno niejeden nastolatek staje w tym czasie przed dylematem wyboru odpowiedniej szkoły średniej. Spośród wielu ofert jakie oferują nam licea oraz technika należy wybrać coś co nas interesuje i oczywiście da duże pole do rozwoju osobistego, nauki oraz pracy w przyszłości :) 
Ja stojąc przed wyborem szkoły średniej postawiłem na technikum gastronomiczne. Z czasem i coraz większym wkładem pracy w gotowanie stało się to moją pasją i bardzo polubiłem zajęcia, które odbywały się w szkolnej kuchni. Coraz to nowsze przepisy oraz produkty zagłębiały mnie coraz bardziej w świat gastronomii i tworzenia bardziej wymyślnych oraz ciekawych potraw. Okazało się, że z jednego produktu można stworzyć multum możliwości i dań. 


  Co może zaoferować młodemu człowiekowi technikum to ciekawe praktyki. Praktyki zawodowe to zdobycie nowego doświadczenia oraz ogromna możliwość nauki nowych rzeczy :) Przebywanie z osobami, które zajmują się danym zawodem napewno bardzo dużo wnosi do rozwoju w kierunku gastronomii oraz uczy patentów używanych w kuchni. Ja trafiłem na praktyki do miejsca, które obecnie jest moją pracą. Mimo, że nie jest to praca łatwa lubię ją i sprawia mi dużo przyjemności co jest ważne w pracy kucharza. Zawód ten dużo uczy. Oprócz smaku, który z czasem się wyrabia i jest coraz lepszy bardzo ważna jest dyscyplina. Osoba, która pracuje na stanowisku kucharza musi być systematyczna, dokładna oraz mieć świetne poczucie czasu aby wszystko było gotowe w danym momencie ponieważ w gastronomii nie ma miejsca na spóźnienia. Zawód ten napewno uczy też zorganizowania na stanowisku pracy oraz skupienia. Wszystko musi być starannie wykonane zarówno smakowo jak i wizualnie. Gastronomia nauczyła mnie również jak z czegoś niepozornego zrobić naprawdę wspaniałe danie, które zadziwi niejednego smakosza :) Nie zapominam również o poznawaniu nowych smaków co jest ogromnym plusem tego zawodu.

  Praca kucharza jest badzo wymagająca ale dająca jeszcze więcej satysfakcji co w pracy jest bardzo ważne. Zdecydownie nie żałuję wyboru technikum o kierunku gastronomicznym ponieważ pozwala zdobyć doświadczenie oraz pracę, która może dawać przyjemność przez co będę polecać je niejednej osobie, która szuka dobrej szkoły średniej:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Daniel: Gdy pieniądze są warte mniej od papieru toaletowego

Przemek: "To może być PRO8L3M"

Ewelina: Miażdżące wstawanie. Czyli typy ludzi o poranku.